Przegląd kuchni europejskiej

Nie sposób jest zliczyć potraw przygotowywanych przez mieszkańców Europy! Są one różnorodne i smakowite, dlatego zaliczyć je można do bogactwa kulturalnego naszego kontynentu. Wiele produktów spożywczych pochodzących z terenu Unii Europejskiej ze względu na swą unikalność jest opatentowanych jako wytwory regionalne. Każdy naród ma swoje ulubione smaki i składniki, z których przygotowywane są pyszne dania prezentowane również na różnych wystawach światowych. Do najbardziej zróżnicowanych, ciekawych oraz cenionych kuchni europejskich można zaliczyć kuchnię francuską, włoską, węgierską… można by je wymieniać godzinami. Jednak te wymienione z nazwy najczęściej pozostają w pamięci turystów, odwiedzających kraje wspólnoty europejskiej ze względu na wykwintność znakomitych przepisów kulinarnych.

Kuchnia francuska jest doceniana niemal przez wszystkich. Kojarzy się ona z wyrafinowanymi smakami takich potraw jak żabie udka, ślimaki (odpowiednio przygotowane są uznawane jako rarytas) czy znakomite sery. Do potraw francuskich konieczne jest podanie win o wspaniałym bukiecie aromatycznym – w zależności od rodzaju dań pije się wino czerwone, różowe lub białe.

Kuchnia włoska jest jedną z najbardziej odmian kuchni śródziemnomorskiej. Zawdzięcza swoją popularność dzięki bogactwie charakterystycznych przypraw takich jak m.in. bazylia, tymianek czy rozmaryn oraz różnych gatunków oliwy. Wiele potraw włoskich zostało przeniesionych na grunt innych krajów – są nimi m.in.: pyszna pizza (posypana serem parmezanem), pasta (znane w Polsce jako spaghetti – makaron z sosem pomidorowym, który znakomicie smakuje z serem mocarrella), lasagne, risotto. Włoskie tradycyjne dania można bardzo szybko przygotować samodzielnie w domu w formie obiadu, a na deser polecane jest tiramisu.

Kuchnia węgierska to jest z kuchni środkowoeuropejskich, ale ze względu na swoje charakterystyczne cechy jest ona jedną z najbardziej cenionych światowych kuchni. Obecnie staje się ona coraz bardziej rozpowszechniona, dlatego wciąż w różnych krajach powstają nowe restauracje serwujące dania w stylu węgierskim. Kuchnia węgierska nie może obyć się bez papryki – to ona nadaje unikalny smak potraw z tego kraju. Różne rodzaje zup gulaszowych (mięsne, rybne), leczo, paprykarz to tradycyjne potrawy węgierskie znane na całym kontynencie europejskim oraz poza nim. Gulyásleves czyli zupa gulaszowa (ostro przyprawiona papryką z kawałkami mięsa wołowego oraz ziemniakami) jest jednym z najsmaczniejszych dań węgierskich.