Charakterystyka kuchni azjatyckiej

Kuchnia azjatycka jest bardzo różnorodna, jednakże ze względu na napływ ludności wschodniej z określonych krajów, w Polsce najczęściej kojarzona jest ona z takimi państwami jak Chiny, Japonia i Wietnam. Wbrew pozorom potrawy pochodzące z kręgu azjatyckiego to nie szybkie jedzenie na wynos, ale wręcz niezwykle dania przyprawione odrobiną mistycyzmu i wschodniej filozofii.

W azjatyckiej kuchni stosuje się kilka charakterystycznych, wykorzystywanych właśnie w tym rejonie składników, dzięki którym możemy zaliczyć japońskie, koreańskie czy wietnamskie potrawy do wspólnego kręgu kulturowego. Są nimi przede wszystkim takie komponenty jak ryż, makaron oraz mięso i ryby przyrządzane (smażone w głębokim oleju lub gotowane na parze) w naczyniu o nazwie wok. Inną ważną cechą odmienną on kuchni europejskiej jest łączenie ze sobą kontrastowych smaków: słodkiego z kwaśnym lub gorzkim, słonym – według tajemnych zasad kuchni azjatyckiej udane potrawy powinny stanowić połączenie wszystkich tych smaków. Należy również podkreślić, iż potrawy azjatyckie są zazwyczaj bardzo ostre sosy, ale zamawiając danie w chińskiej lub japońskiej restauracji można wybrać łagodniejszą wersję. Tym co czasem wydaje się nie do opanowania dla europejczyków czy amerykanów, jest konieczność spożywania potraw przy pomocy specjalnych pałeczek, gdyż nie używa się sztućców.

Kuchnia chińska – w Chinach najczęściej jada się potrawy ze smażonej wołowiny, wieprzowiny, baraniny, ryby, a z drobiu kaczki. Mięsa podawane są zazwyczaj z gęstymi sosami. Wiele potrwa chińskich jest przygotowywanych z ryżem (bardzo smaczny i znany na całym świecie jest ryż z warzywami), ale nie wszystkie, ponieważ bardzo popularne są również mączne dodatki takie jak pierożki.

Kuchnia japońska – w niej dominuje niezmierna ilość morskich ryb oraz owoców morza – często wykorzystuje się również te trujące, które odpowiednio przygotowane tracą swoje toksyczne właściwości (właśnie z takich ryb wykonuje się popularne sushi). Z mięs najczęściej podaje się delikatne mięso wołowe – np. polędwicę. Koniecznością jest również wykorzystanie w kuchni dużej ilości warzyw gotowanych na parze oraz grzybów.

Kuchnia wietnamska – charakterystycznym składnikiem niemalże wszystkich dań jest w Wietnamie kapusta, grillowane mięso, pasta z fasoli. Jako przypraw używa się często imbir oraz sezam.