Tradycyjna kuchnia staropolska

Polska tradycyjna kuchnia jest jedną z najbardziej urozmaiconych, ale przede wszystkim najsmaczniejszych kuchni europejskich. Tradycyjne polskie potrawy zachwycają swoim smakiem turystów z wielu różnych krajów świata – uwielbiają oni nasze potrawy z mięs, mączne, dania jednogarnkowe oraz wyśmienite zupy.

Większość potraw polskich jest podawanych również w ekskluzywnych restauracjach w stylu chłopskim– są one obecnie bardzo modne i często odwiedzane przez elity, ponieważ już przemija czas zachwytu nad zagranicznymi szybkimi daniami. Obecnie docenia się przede wszystkim jakoś potraw, a dania przygotowywane z naturalnych, ekologicznych składników bez nawozów, sztucznych barwników i emulgatorów mają jedyny w swoim rodzaju smak i aromat oraz są przede wszystkim zdrowe.

Wszystkie rodzaje zachwycających w smaku dań polskich, przygotowywane są w domach, które cenią sobie tradycję oraz niepowtarzalną kompozycję smaków, jakie można uzyskać gotując zgodnie z przepisami mamy lub babci. Również ty możesz ugotować wyśmienity obiad dla swojej rodziny – wystarczy tylko zastosować sprawdzony przepis kulinarny.

Tradycyjny polski obiad składa się z zazwyczaj z dwóch sycących dań. Na pierwsze danie podajemy zupę – polska kuchnia obfituje w różnego rodzaju zupy klarowne, kremy oraz polewki. Najbardziej popularne tradycyjne zupy to: rosół, barszcz czerwony, zupa jarzynowa, zupa ogórkowa, zupa pieczarkowa, krupnik, zupa ziemniaczana, żurek na zakwasie i inne (można by je wymieniać godzinami). Prawdziwa gospodyni doskonale wie, że podstawą zupy jest wywar (może być on mięsny, warzywny lub rybny) – gotujemy go na niewielkim ogniu, im dłużej tym zupa jest smaczniejsza.

Na drugie danie zazwyczaj podaje się w Polsce mięso z ziemniakami i surówką. Tradycyjnych polskich dań mięsnych jest bardzo wiele, mogą to być kotlety schabowe, drobiowe lub mielone, zrazy, pieczenie (z karkówki, ze schabu), pieczony drób (kaczka, gęś, kurczak) itp. Na szczególne okazje, przyjęcia z udziałem gości można przygotować staropolskie potrawy z dziczyzny, np. zająca, bażanta, kuropatwy, sarny czy jelenia – jednakże należy pamiętać, że takie mięso należy wcześniej zamarynować, aby uzyskało wyjątkowy smak i aromat.