Książki kucharskie mistrzów kuchni

Dobra książka kucharska jest podstawą sukcesu w kuchni! W księgarniach tradycyjnych oraz internetowych znaleźć możemy niezliczoną ilość książek z przepisami na miliony dań. Prawdziwa gospodyni domowa (idealna żona, mama lub babcia) ,pomimo tego, że potrafi znakomicie gotować powinna posiadać w swojej biblioteczce przynajmniej jeden egzemplarz książki kulinarnej.

Choć zwykle gotujemy te same, sprawdzone dania na obiad czy kolację, warto przynajmniej raz na jakiś czas zajrzeć do nowych przepisów, aby odświeżyć nudną codzienną kuchnię.

Autorzy proponują zazwyczaj różne dania, które należą bądź to do tradycyjnej kuchni danego kraju (np. kuchni polskiej, kuchni włoskiej, kuchni węgierskiej, kuchni chińskiej) lub zamieszczają w nich przepisy specjalistyczne odpowiednie dla danej diety (przykładowo dużą popularności cieszą się książki z przepisami wegetariańskimi).

Jak wybrać najlepszą książkę, która stanie się jednocześnie inspiracją w naszej kuchni? Najlepiej zasięgnąć rady zawodowego kucharza, którego spotkać możemy w szkole gotowania… Ale nie trzeba szukać aż tak daleko… Wystarczy zapytać mamę, która na za sobą wykonanie wielu potraw i doskonale orientuje się czy przepisy zamieszczone w danej książce są realne do zrealizowania. W wielu książkach kucharskich znaleźć możemy niestety przepisy zbyt skomplikowane lub nie do końca dopracowane.

Szukając książki kucharskiej należy zwrócić uwagę na sposób przekazu – najbardziej funkcjonalne są te, które zawierają obok wypisanej ilości składników (wraz z ich porcjami),  również czas przyrządzenia dania oraz stopień trudności jego wykonania oraz szacowany koszt posiłku. Coraz częściej pojawiają się również książki kucharskie ze zdjęciami, gdzie kolejno unaocznione są kolejne kroku postępowania podczas gotowania obiadu lub kolacji. Taki sposób jest pomocny zwłaszcza dla początkujących kucharzy, którzy dopiero zaczynają swoją przygodę z kuchnią. Książka kucharska wbrew pozorom wcale nie powinna być gruba – czasem więcej inspiracji można znaleźć w cienkich, kilkunastostronicowych broszurkach, gdzie podane są jedynie najlepsze przepisy na sprawdzone dania.